Grupul Renault colaborează cu compania NEOLINE, proiectant și operator de nave de navigație, pentru a experimenta o nouă soluție de transport maritim și pentru a reduce amprenta de carbon a lanțului de aprovizionare al Grupului.

În cadrul conferinței maritime Assises de la Mer, Grupul Renault a anunțat semnarea unui parteneriat de trei ani cu compania NEOLINE, înființată la Nantes, pentru a dezvolta un serviciu de transport maritim mai durabil alimentat de vânt și pentru a contribui la gestionarea ecologică a lanțului logistic. Aproape 60% din piesele și vehiculele grupului sunt transportate pe cale maritimă.

Jean-Philippe Hermine, Vicepreședinte pentru Planificarea Strategică de Mediu a Grupului Renault, a declarat: „Obiectivul Groupe Renault este acela de a reduce impactul fiecărui vehicul asupra mediului pe parcursul întregului său ciclu de viață, de la transportul pieselor până la livrare și reciclarea la sfârșitul duratei de viață. În contextul strategiei noastre de a explora noi soluții de mobilitate durabilă și de a continua pe drumul către reducerea amprentei de carbon, soluția proiectată de NEOLINE, care combină eficiența energetică și relevanța operațională, ne-a capturat cu adevărat atenția. „

Jean-François Salles, directorul global al alianței a adăugat: „Parteneriatul cu NEOLINE este ultimul exemplu al angajamentului lanțului nostru de aprovizionare de a reduce amprenta de carbon cu 6% între 2016 și 2022. Timp de aproape 10 ani am lucrat pentru a identifica cele mai durabile soluții ecologice: de exemplu, optimizarea ratelor de umplere a containerelor și camioanelor, producerea de ambalaje ecologice și implementarea unui sistem multimodal. De asemenea, dezvoltăm mai multe inițiative, cum ar fi utilizarea transportului de gaze naturale între furnizorii de piese și locurile de producție, evaluarea performanței de mediu a transportatorilor, modernizarea flotelor de camioane și, bineînțeles, optimizarea fluxurilor noastre pentru a reduce numărul de kilometri și pentru a elimina transporturile goale „.

Jean Zanuttini, CEO al companiei NEOLINE, a declarat: „Suntem deosebit de încântați de faptul că Groupe Renault, un jucător cheie în mobilitatea accesibila și durabilă pentru toți, este primul partener care se alatură la bordul călătoriei noastre, crezând în solutia de transport maritim a companiei NEOLINE. Având în vedere că transportul maritim tradițional reprezintă aproape 3% din emisiile de CO2 în Europa *, NEOLINE își propune să construiască o soluție franceză inovatoare pentru a face față unei provocări globale de mediu, rămânând în același timp într-un cadru industrial și competitiv, cu sprijinul partenerilor săi „.

Pentru a crea o soluție de transport maritim capabilă să răspundă provocărilor ecologice ale timpului nostru, NEOLINE își dezvoltă serviciile de transport de marfă pe scară industrială, care sunt mai curate, personalizate și competitive, ca răspuns la nevoile logistice ale expeditorilor. Condusă de o echipă de profesioniști din domeniul maritim, acest proiect al navei a culminat cu proiectarea unui vehicul demo comercial cu potențial de reducere a emisiilor de CO2 cu până la 90% prin utilizarea în principal a energiei eoliene, combinată cu o viteză de reducere a costurilor și un mix optimizat de energie, comparativ cu o navă tradițională de marfă pe un traseu echivalent. Demo-ul, o navă ro-ro de 136 de metri și o suprafață de 4.200 de metri pătrați, prezintă o combinație inovatoare de soluții tehnice împrumutate din industria transportului maritim, precum și din navigația sportivă, pentru a face transportul mai eficient logistic și mai performant din punct de vedere economic, stabilind totodată bara de eficiență energetică.

Obiectivul este de a construi două nave pe baza acestui model și de a opera navele din 2020-2021 pe un traseu pilot care unește Saint-Nazaire, coasta estică a S.U.A. și Saint-Pierre & Miquelon.