Cu o lungă și binecunoscută reputație la nivel global în restaurarea mașinilor clasice și construcția și pregătirea mașinilor pentru competiții, Alan Mann Racing (AMR) vine cu o nouă provocare odată cu lansarea unui Ford Mustang clasic din anii 1960 – dar cu un nou și puternic motor electric de ultimă generație pe un șasiu modern.

Propulsie electrică pe o mașină clasică Ford Mustang

Devenit celebru prin mașinile sale de curse și campionatele câștigate în anii 1960, AMR își extinde acum afacerea existentă prin trecerea la o nouă generație de inginerie, începând cu dezvoltarea și integrarea sistemelor de propulsie electrice în forma familiară a modelelor Ford Mustang din anii 1960 – fie în variante coupe sau fastback.

„Am urmărit cu interes creșterea incredibilă a așa-numitelor resta-mod-uri”, a spus Henry Mann, fiul fondatorului Alan Mann și director al AMR.

„Am văzut mașini îndrăgite pe care proprietarii doresc să le îmbunătățească și le-am văzut pe cele pe care proprietarii doresc să le facă să reziste în viitor și credem că noul nostru Mustang Coupe din anii 1960 răspunde ambelor nevoi.

 

„Acest model special a jucat un rol important în istoria companiei noastre și este aproape de inimile noastre”, a adăugat el.

„A fost primul Mustang de curse care a obținut succes internațional pentru Ford și, în 1964, totul a fost pregătit intern de operația tatălui meu.”

Mașina de bază poate fi orice Mustang din anii 1960

Mașina de bază, orice Mustang din anii 1960 poate fi achiziționată de AMR sau furnizată de proprietar. Aceasta este demontată cu grijă, iar grupul de propulsie este îndepărtat. Caroseria și componentele mecanice rămase sunt fie înlocuite, fie recondiționate la un standard foarte înalt, iar întregul vehicul este apoi reconstruit în jurul unui motor electric compact de ultimă generație care antrenează roțile din spate și a unui sistem de suspensii moderne, de curse.

O alternativă de mașină clasică la provocările viitorului

„Suntem extrem de încântați să ne dezvoltăm expertiza de bază”, a spus Henry Mann, „deoarece acest lucru ne asigură în mod eficient propria afacere în viitor, pe măsură ce legislația continuă să se înăsprească în ceea ce privește utilizarea mașinilor clasice și a motoarelor cu combustie.

Ne va plăcea întotdeauna vederea, sunetul și mirosul unui motor cu ardere internă fin reglat, dar recunoaștem că poate veni un moment când acestea nu mai sunt viabile. Credem că electrificarea este o modalitate bună de a menține aceste clasice fabuloase prețuite pe drum.

Reconversie în aproximativ 1000 de ore

Fiecare reconversie a unui Mustang (în funcție de starea mașinii donatoare) durează aproximativ 1.000 de ore.

Clienții din afara Marii Britanii își vor primi mașinile de la noul partener de afaceri al AMR, Mann ePower Cars, cu sediul în apropiere de Philadelphia, SUA, cu specificațiile de calitate, inginerie și mecanice care reflectă standardele stabilite în Surrey – cu multe componente cheie livrate de AMR în Marea Britanie.

„Nu numai că împărtășim o pasiune auto cu partenerii noștri de afaceri, dar împărtășim și un nume!” spuse Henry Mann.

„Mann ePower Cars este deținută de o altă familie Mann, dar cu sediul în Hatboro, Pennsylvania, SUA. Întâmplător, CEO-ul se numește și Henry Mann, dar nu suntem rude. Henry și familia sa au o istorie de 50 de ani de producție, vânzări și service în sectorul electronicelor de precizie și al iluminatului hi-tech și au organizat în mod independent o colecție extraordinară de automobile moderne și clasice”, a adăugat el.

Mann ePower Cars devine o nouă adăugare la participațiile lui Henry Mann (SUA). Manncorp este un specialist renumit în echipamente de producție electronică, în special în mașinile de precizie necesare pentru fabricarea plăcilor de circuite. Este, de asemenea, lider în domeniul iluminatului LED de înaltă tehnologie și producție de la sediul central din Pennsylvania sub subsidiara sa LED Living Technology.

Cei doi Henry s-au întâlnit pentru prima dată la lansarea Ford GT Alan Mann Heritage Edition la Salonul Auto de la Chicago 2022. Prietenia s-a transformat rapid în parteneriat, condusă de pasiunea și ambiția comună și de seturi de abilități complementare.

Procesul de conversie ePower Mustang nu implică doar îndepărtarea vechiului grup motopropulsor și adăugarea unui motor electric compact, electronică și baterii – întreaga caroserie este demontată și restaurată.

Șasiul este îmbunătățit cu componente de curse de înaltă calitate, dezvoltate de designeri experimentați de Formula 1, suspensii independente cu brațe duble, cu bielete din aluminiu, care înlocuiesc barele de trosiune și arcurile din spate ale variantei originale. Sistemul de frânare din anii 1960 este înlocuit cu un sistem regenerativ puternic de ultimă oră, cu discuri ventilate față și spate, cu etriere cu șase pistoane în față și cu patru pistoane în spate.

Pentru transmiterea cuplului de 300 Nm la sol se montează un diferențial cu patinare limitată Torsen, cu întreținere redusă.

În concordanță cu o mașină GT modernă

Designul și aspectul interiorului original din anii 60 sunt păstrate cât mai fidel posibil, deși fiecare element este fie restaurat, recondiționat sau înlocuit, accentul punându-se pe o estetică corectă de epocă. Singurele adaosuri moderne fiind scaunele de curse mai confortabile și cu o mai bună susținere, controlul climatizării, conectivitatea Bluetooth și un afișaj video atent integrat.

AMR a muncit din greu pentru a echilibra nevoia unei autonomii utilizabile, depășind cele 200 de mile ale mașinii anilor ’60, cu o greutate totală acceptabilă, care permite o personalitate dinamică autentică, în concordanță cu o mașină GT modernă, rapidă și distractivă. Încărcarea a fost și ea optimizată, folosind fie încărcătoare AC sau DC, cu o reîncărcare de 20% până la 80% în doar 40 de minute.

„Motorul și cutia de viteze originale reprezintă aproximativ 285 kg”, a explicat Mann, „și aceasta este aproape greutatea acumulatorului instalat – este puțin mai greu, dar nu foarte mult.”

AMR și Mann ePower Cars se așteaptă la un interes puternic din partea proprietarilor existenți care doresc să „electromodeze” Mustang-urile lor clasice, dar, în mod egal, Ford a construit peste un milion de Mustang-uri de acest tip și rămâne o ofertă solidă de vehicule donatoare potrivite pentru cei care preferă să achizitioneaza un vehicul finit.

Mustangul ePower devine primul dintr-o serie de mașini interesante Alan Mann Legacy Edition care vor fi produse, urmând să urmeze altele în curând.